De Calla, ook officieel de Zantedeschia genoemd komt net als de Anthurium en de Spathiphyllum (behandeld in een eerdere blog) uit de familie van de Araceae deze heeft als kenmerk een trechtervormige schutblad (spatha). De eigenlijke bloemetjes, op de aar, zijn piepklein en veel minder opvallend. De grote populariteit van Zantedeschia komt vooral door het vergroten van het zomer- en najaarsbloeiende assortiment maar ook de verbeterde houdbaarheid.
Veel van de aronskelkachtigen soorten hebben een voorliefde voor moerassen. De Zantedeschia-soorten zijn ook moerasplanten die zich stevig in oevers verankeren. De Aronskelk is van oorsprong afkomstig uit Zuid-Afrika tot noordelijk naar Malawi en groeit daar vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd. Dus daar waar veel water blijft staan. Het zijn periodiek zompige, moerasachtige omstandigheden die echter betrekkelijk kort blijven bestaan. Daaropvolgende lange perioden met droogte kan de plant goed overbruggen. Dit kun je ook terug zien in de stengel, deze is in staat zeer veel vocht vast te houden.
Zantedeschia werd oorspronkelijk Arum aethiopicum of Ethiopische aronskelk genoemd. In de18e eeuw was Afrika in het westen grotendeels onbekend. Ethiopië diende als vertegenwoordiger voor bijna heel Afrika. Er waren ook andere namen die de plant toebedeeld kreeg: Zo noemde ze de cultivars; Calla aethiopica, waarbij ‘Calla’ in het Grieks ‘mooi’ betekent. Ook werd de naam ‘Richardia africana’ gebruikt, naar de Franse botanicus Richard. Uiteindelijk hield men het op Zantedeschia, naar de Italiaanse arts en plantkundige G. Zantedeschi (1773-1846). Aethiopica is Grieks voor ‘groeiend in het Morenland’ of ‘door de zon geblakerd’.
De Zantedeschia wordt in de volksmond vaak Calla genoemd en ook arum is nog steeds een veel gebruikte naam. Vroeger kenden we eigenlijk alleen bloemen van de witte Zantedeschia aethiopica en werden en worden ze vooral geassocieerd met rouw, maar door de verscheidenheid van cultivars meer dan achterhaald.

Waar moet u op letten bij de aankoop van Calla?

- De omtrek van de knol in cm is bepalend hoeveel bloemen er per plant zullen komen.
- Ook de rijpheid is belangrijk om op te letten, vooral in de lichtarme maanden mogen de planten niet te onrijp zijn. De bloemen kunnen dan, door lichtgebrek, zich moeilijker ontwikkelen.
- De plant moet vrij zijn van ziekten en plagen. Botrytis op blad of bloem, is een schimmel die de sierwaarde sterk vermindert. Ook kunnen de knollen en de plant zelf aangetast zijn door bacteriën, dit is vooral zichtbaar door verslijmde stelen en een snelle uitval van de plant. Pas op voor geel of slaphangend blad.
- Let er op dat de bloemen en het blad niet vochtig kunnen worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie in het cellofaan. Alleen de potkluit moet dus vochtig zijn.

Keuze assortiment
Calla wordt het meest aangeboden in de voorjaars- en zomermaanden.
Het assortiment Calla is de laatste jaren flink uitgebreid waardoor vele kleuren en bladtekeningen verkrijgbaar zijn. Roze en geel zijn de meest voorkomende kleuren, maar de plant is – tot en met september – in diverse kleuren beschikbaar.
Het assortiment is te onderscheiden in grootbloemige en kleinbloemige soorten en cultivars afkomstig van Z. aethiopica met als hoofdkleur wit.
Verzorgingstips
De Calla is gemakkelijk in verzorging en kan lang plezier geven.
- De plant gedijt binnenshuis op een zo koel mogelijke lichte plek, des te langer de bloei doorgaat.
- In de tuin stelt hij weinig eisen, hij kan zowel in de schaduw als in de zon. De temperatuur moet wel minimaal 5 -8 °C zijn.
- De bloeitijd in de huiskamer is tussen de 2-12 weken. Buiten kunnen de planten langer doorbloeien, vooral wanneer de temperatuur lager is.
- Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regel matig water.
- Geef voor een rijke en continue bloei een keer per twee weken plantenvoeding.
- De planten kunnen worden overgehouden door ze in de winterperiode een rustperiode te geven, waarbij de plant droog gehouden wordt en het blad afsterft. De knollen zullen een volgend groeiseizoen weer volop nieuwe bloemen geven.
- Uiteraard is de plant alleen voor decoratie en niet voor consumptie.
Verkoop en presentatie tips voor de calla
Calla is door zijn vaak mooie, felle kleuren, uitstekend toe te passen in eigen interieurs. De plant, die van zichzelf al een mix lijkt van lokaal en exotisch, staat prachtig in ambachtelijke potten met etnische, kleurrijke motieven. De Calla komt ook mooi tot zijn recht in een sobere aardewerk pot, deze komt mooi tot zijn recht op het balkon of terras. Door de mooie kelkvorm is het overal een prachtige eyecatcher. Ook in combinatie met andere groene en bloeiende planten is de Calla gemakkelijk.
Leuke blog
Ik heb met studenten een vergelijkbare opdracht. Plantfamilie beschrijven met toepassing ed
Mag ik je blog gebruiken in de les ?
Zou ik je mogen uitnodigen online om dit kort toe te lichten ?
Okt 2020 ?
Hallo Menno,
Ja zeker mag je deze gebruiken in je les, ik wil het ook graag toelichten. Mijn vak dichter bij studenten/mensen brengen is mijn passie. Ik zie mijn kennis en kunde als “geluk” en geluk moet je delen en wat is het mooier om te doen dit bij mensen te “onderwijzen” zowel op deze manier als in het bedrijfsleven. Ik zie je definitieve uitnodiging graag tegemoet via de mail. info@season4season.nl
Groeten Miranda